top of page

ראש חודש אלול 

 

חיינו מורכבים ממחזוריות קבועה ומשעממת למדי. יום רודף יום, והשנים חולפות לעיתים כמו ללא משמעות מיוחדת. 

רבים מאיתנו מחפשים אמצעים חיצוניים לשבירת השגרה. הנועזים יוצאים לטייל בעולם; כשתרמיל על גבם, מחפשים הם את עצמם. מחפשים משמעות. האמיצים מחליפים מקצוע או מקום עבודה;

כשהמטרה היא אחת – לגלות את הטעם שבחיים.

 

בתוך מחזוריות חיינו מצויה מסגרת המעניקה תוכן ומשמעות לכל יום ולכל שבוע, לכל חודש אופי וצביון מיוחדים. זהו לוח-השנה היהודי המגוון להפליא.

החגים והמועדים ממקדים את תשומת-הלב לתכניהם הייחודיים, שהרי את מועדי חגי ישראל ומנהגיהם, הנהיגו גדולי המקובלים.

הם קבעו את החגים "כסימנים" לתחנות השונות שבהן הם פסעו הם לגילוי המציאות הרוחנית. כלומר, לוח השנה העברי הוא לוח שנה רוחני.

 

התחנה הראשונה בדרך הרוחנית נקראת "ראש השנה".

זהו השלב הראשוני של הולדה מחודשת את מחזור חיינו, וכמו בתהליך ההכנה לתינוק חדש הממשש ובא כך מצוי חודש אלול, האחרון בספירת החודשים, שמשנה את כל מערכת החיים היום-יומית. ומכין אותנו לקבלת האנרגיה החדשה ...

 

חודש אלול מקביל למאזן השנתי בעולם העסקים ...

איש-עסקים לעולם לא יוכל לדעת אם הוא מתקדם או נסוג, מרוויח או מפסיד, אלא אם יעצור אחת לשנה את הפעילות השוטפת ויערוך מאזן מפורט של המצב הפיננסי של העסק.

כך גם בחיי הרוח - אין אנו יכולים לדעת היכן אנו עומדים או מה צריכים לשפר ולקדם, אם לא נעצור לרגע ונערוך חשבון נפש.

חודש אלול הוא החודש שבו אנו אמורים לעצור את מרוץ החיים השגרתי. לבדוק את עצמנו, ולבחון את הישגינו בשנה שחלפה [ואין ההישגים מתבטאים רק בחשבון הבנק].  אנו מקבלים את הזמן להתייצב ביושר מול כשלונותינו על מנת לתקן לשפר ולייעל את חיינו [ויש לזכור שאנו כושלים רק כאשר אנו מנסים]. 

 

זהו חודש המספק לנו הזדמנות ייחודית להשיג שליטה בחיינו ולעצב את גורלנו דרך התבוננות פנימית ... תוך עשיית סדר במחשבות, ברגשות, ובמערכות היחסים שלנו עם הסובבים אותנו ... ולנקות את "גיליון ההתנהגות שלנו".

ניתנת לנו ההזדמנות להתנקות רוחנית, דרכה יכולים אנו לפתוח את ה"קשרים  האנרגטיים" המעכבים ואת המכשולים שנוצרו בתוכנו ומונעים מאיתנו את החיבור לשפע רוחני וגשמי ...

 

 

כל אות ראשונה מחברת את האדם אל האלוהות וכל אות אחרונה (4x10) מחברת אותו לאנרגיית 40 הימים ששהה משה רבנו בהר לקבל את תורת ישראל בפעם השנייה.

כאשר האדם מתקרב אל האלוהות, מתקרבת האלוהות אליו.

ערב ראש חודש אלול הינו "עת רצון", הזמן בו נפתחים שערי שמיים.

 

המסורת מספרת שארבעים יום שהה משה רבנו בהר ובעשרה בתשרי הוריד מן ההר את לוחות הברית השניים.

תקיעת השופר הראשונה נשמעת כבר בראש חודש אלול, כדי להזכיר לנו את מעמד הר סיני, שבו עלה משה להר בראש בפעם השנייה לקבל את לוחות הברית וירד מההר בתום יום הכיפורים.

משה שהה בהר 40 יום - אלו לנו הם 40 ימי התשובה.

 

חודש אלול הוא חודש התשובה בו מרבים באמירת "סליחות".

בראש החודש האוויר מתחיל להשתנות וכבר מורגש ריחם של הימים הנוראים הממשמשים ובאים.

ואנחנו כמו מתחילים לצאת למסע אישי של ניקוי וריפוי הגוף הגשמי והרוחני מכל הפגמים שפגמנו בו.

 

זהו זמן איכות שניתן לנו המאפשר לעצור ולקלוט את המסרים שחודש מיוחד זה מביא עמו. כדי שנוכל להכיל את המשמעות של מחזור נוסף בגלגל השנים ועל ש"זכינו" להיות בתוכו.

תהליך "התשובה והסליחות" הוא אכן זמן "ספירת מלאי".

ואין ספק שזו אינה משימה קלה להקדיש ארבעים יום לתשובה, לחשבון הנפש, לסליחה עצמית והתחדשות רוחנית ומוסרית. אך רוח של הזדככות והיטהרות מתחילה לפעם בלבבות.

וליכולת לקבלו בחמלה ... כאשר מתקיים תהליך זה, מקבלים החיים משמעות חדשה.

 

בספר הזוהר הקדוש נאמר: 

"אל תילחם בחושך כי למלחמות נגד החושך אין שום סיכוי להצליח. הדלק את האור והחושך יעלם, הקדש את כל המאמץ לגילוי האור והפצתו דרך העבודה הרוחנית כדי להתגבר על העולם הגשמי".

ובראש חודש זה, ראש חודש אלול, בו אנו מבקשים את "פתיחת שערי שמים", שערי הרחמים - אנו זקוקים לכל מעשה או מחשבה חיובית שביכולתנו לאסוף, מתוך הצורך העמוק ביותר של לקיחת אחריות.  

 

 

שנת התש"פ

שנת  התש"פ שנחגוג בספטמבר 2019, מציינת את 5780 השנים שחלפו מהיום שבו האדם הראשון נגס בתפוח ... ושאל "לשם מה אני חי?" אותו יום היסטורי הוא היום שהיווה את יריית הפתיחה להתפתחותה הרוחנית של האנושות.

זו הסיבה לכך שמניין השנים העבריות מתחיל מתאריך זה, ולא לפני מיליארדי שנים.

הכמיהה לדעת לשם מה אנו חיים, מכונה בפי המקובלים בשם התעוררות "הנקודה שבלב".
לכל אדם יש את הרצונות האגואיסטיים שהולכים ומתפתחים, החל מהרצונות הבסיסיים ביותר למין, למזון ולמשפחה, ועד לרצונות מפותחים יותר לכסף, לכבוד ולידע.

רצון ה"נקודה שבלב" הוא הרצון הגבוה ביותר באדם.
כשהנקודה שבלב מתעוררת באדם, היא מפיחה בו רוח חיים חדשה, ונותנת לו אפשרות למימוש עצמי מלא. האדם כבר אינו מסתפק בכסף, בכבוד או בידע. עכשיו הוא שואל איך לחיות את החיים האלה ולהרגיש שיש להם מטרה?

 

בדרך ההתפתחות הרוחנית נפתח פתח הזדמנויות בו יכול האדם להתחיל להבין את הסיבות לקורה בחייו. מתוך הכרה של חוקי המציאות וההבנה כי יש ביכולתו לכוונם לטובתו, ובכך לגלות את סוד החיים ולהתקדם אל חיים מלאי טעם ומשמעות.

     

כאשר ערב ראש חודש מתקיים במוצאי השבת, יש חשיבות לפרשת השבוע המתקיימת בערב ראש חודש אלול, פרשת השבוע פרשת "ראה"

שבת מברכים - "ראה אנוכי נותן בפניכם היום ..."

 

פרשה זו המגיעה בערב ראש חודש אלול מזכירה לנו שוב כי בדרך כלל אין אנו רואים את האמת גם אם היא מונחת לפנינו.

מדובר כמובן על יכולת הראיה הרוחנית שלנו, לראות את כל התמונה כולה.

הפיזיולוגיה של העין מלמדת כי על הרשתית העין מתקבלת תמונה הפוכה שמתהפכת שוב במוח לתמונה האמיתית, כלומר, התמונה ה"אמיתית" המשתקפת לנו הינה בעצם בבואה.

כך גם  הראיה הרוחנית שלנו מתנהלת, בכך שהיא משקפת את מציאות חיינו. כלומר, האנשים הסובבים אותנו בעצם משקפים אותנו.

לכן לפני שאנו מעוותים את האמת ושופטים אחרים, כדאי לזכור שהם הבבואה של עצמנו ואנו מתנהלים בבחינת "הפוסל במומו פוסל".

באה פרשת השבוע, פרשת ראה, בתחילת חודש אלול - חודש הסליחות והרחמים, ומלמדת אותנו את דרך ההתבוננות החדשה מתוך הנקודה שבלב ...

 

אלול באנר.jpg
bottom of page